Varför använder sig inte kreditgivare av fler kreditupplysningsbolag?

Enligt svensk lag måste kreditgivare, det vill säga banker eller andra långivare, göra en kreditupplysning i samband med givande av lån. Det mest populära kreditupplysningsbolaget är utan tvekan UC – nästan till så stor del att många helt och hållet förknippar kreditupplysningar med UC. Det finns dock även andra kreditupplysningsbolag. Utöver UC är det framförallt Creditsafe och Bisnode som används. Vad är det då som får kreditgivare att använda dessa bolag, och varför används inte andra kreditupplysningsbolag i större utsträckning?

Varför använder vissa långivare Creditsafe och Bisnode istället för UC?

Om du har funderat på att ta ett mindre lån och jämfört olika långivare har du antagligen märkt att många erbjuder kreditupplysningar via andra bolag än UC, alltså lån utan UC. I Creditsafes och Bisnodes fall har det att göra med att de inte delar kreditupplysningar med UC. Detta innebär att de kreditupplysningar ovanstående bolag gör inte kommer synas på en kreditupplysning från UC, vilket kan vara positivt för en persons kreditvärdighet i det fall denne person senare vill ta ett lån från en långivare som endast gör kreditupplysningar via UC.

Ett exempel på detta kan vara om du inom ett år planerar att köpa en bostad, men just nu behöver ett lån för att renovera ditt hus eller din lägenhet. Om din kreditvärdighet redan nu inte är perfekt kan det för banken se mindre bra ut om det tidigare samma år har gjorts ett flertal kreditupplysningar på dig, men ifall dessa kreditupplysningar har gjorts från Creditsafe eller Bisnode så syns de inte när UC gör en kreditupplysning.

Vad är skillnaden mellan Creditsafe och Bisnode?

Creditsafe och Bisnode används som sagt av många långivare när det gäller lån av mindre summor och när kreditvärdighet är en viktig fråga. Skillnaderna mellan dessa två bolag är inte stora. För att få en översikt över dessa bolag är det därmed bättre att lista deras likheter:

Inget av dessa bolag delar kreditupplysningar med andra (inklusive UC)

Betalningsanmärkningar raderas efter tre år

Kreditupplysningar raderas efter ett år

Det enda väsentliga för dig som ska låna är att Creditsafe endast gör kreditupplysningar på företag i Sverige medan Bisnode täcker hela Norden. 

Vilka andra kreditupplysningsbolag finns det?

Utöver UC, Creditsafe och Bisnode är de andra tre relativt stora kreditupplysningsbolagen i Sverige:

Decidas har en egen modell för kreditscoring som framförallt passar för lån utan säkerhet och om den totala lånesumman är låg. Syna erbjuder ett obegränsat antal kreditupplysningar till en fast kostnad. De är framförallt inriktade mot företag och menar själva att de har marknadens mest avancerade verktyg för att bedöma ett företags kreditvärdighet. 

Safenode är ett nytt kreditupplysningsbolag vars kreditupplysningar du bland annat kan köpa via Ratsit och Upplysning.

Varför används inte andra kreditupplysningsbolag i större utsträckning?

För dig som ska ta lån finns det egentligen ingen anledning att välja långivare baserat på om det är Creditsafe, Bisnode, Safenode, Decidas eller Syna som gör kreditupplysningen. Medan Creditsafe och Bisnode är de mest populära just nu erbjuder Decidas, Safenode och Syna liknande tjänster, och precis som Creditsafe och Bisnode delar de inte kreditupplysningar med UC, vilket ofta är själva anledningen till varför man väljer en långivare som får sina kreditupplysningar från andra bolag. Just nu är helt enkelt Creditsafe och Bisnode de mest populära alternativen bland kreditgivare, men det innebär inte att du bör välja bort en kreditgivare om de använder de andra kreditupplysningsbolagen.

Vilka långivare använder UC och vilka använder de andra kreditupplysningsbolagen?

Vilket kreditupplysningsbolag som används har ofta att göra med vad det är för låneform. Exempelvis används nästan alltid UC för privatlån, vilket är lån som tecknas utan säkerhet. Samma sak gäller bolån, både när lånet ska tas via en större eller mindre bank. När det gäller snabblån, som exempelvis SMS-lån, är det vanligare att långivarna erbjuder kreditupplysningar via andra bolag som Creditsafe och Bisnode. Exempelvis erbjuder Vivus kreditupplysningar via Credisafe medan Brixo använder sig av Bisnode. Båda dessa bolag tillåter betalningsanmärkningar vid ansökningar av denna typ av lån.

Frågor och svar

Tar UC del av kreditupplysningar som hämtas in av Bisnode, Creditsafe eller annat bolag?
Vad är de egentliga skillnaderna mellan de olika kreditupplysningarna?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.